با انواع روش های مدیریت پروژه آشنا شوید…

اکثر مدیران پروژه حرفه ای برای موفقیت بیشتر در پروژه هایشان، به جای استفاده از یک روش، ترکیبی از چند روش مدیریت پروژه را به کار می بندند. در  این مقاله نیز می خواهیم به بررسی انواع روش های مدیریت پروژه بپردازیم تا با آموختن و به کارگیری این روش ها، موفقیت بیشتری را بتوانید در انجام پروژه های خود کسب نمایید.

 انواع روش های مدیریت پروژه

انواع روش های مدیریت پروژه، مکانیزم متفاوتی از یکدیگر دارند و یک مدل متفاوت از نحوه مدیریت پروژه را به ما نشان می دهند؛ اما با وجود تفاوت مکانیزمی که میان آن ها وجود دارد می توان گفت که بسته به نوع پروژه ای که در دست داریم می توانیم ترکیبی از انواع روش های مدیریت مدیریت پروژه را به کار ببندیم تا پروژه خود را با کیفیت بهتری بتوانیم تحویل دهیم.

1- روش اجایل

روش های مدیریت پروژه

شاید تا به حال، نام آن به گوشتان نخورده باشد و نام آن کمی برایتان عجیب و غریب باشد؛ اما می توان آن را در لیست انواع روش های مدیریت پروژه قرار دارد.

اجایل، یک روش برای مدیریت پروژه است که پروژه های شما را به بخش های کوچکتر تقسیم می کند و به روند انجام پروژه شما می تواند سرعت بیشتری ببخشد. در این روش مدیریت پروژه، هر یک بخشی از کار را بر عهده دارد تا پروژه سریع تر انجام شود و سریع تر به دست مشتری برسد.

یکی از مزایای این روش این است که در آن تمامی فرآیندهای غیر قابل پیش بینی بررسی می شود و از انعطاف پذیری و سازگاری بالایی برخوردار است و برای انجام پروژه های پیچیده بسیار کارا موثر است.

یکی دیگر از مزایای این روش ، رضایت مشتری به خاطر تحویل گرفتن سریع و سر موعد پروژه است.

2-اسکرام

یکی از روش های مدیریت پروژه است. اگر برای انجام پروژه خود به یک تیم کوچک زیر 7نفر احتیاج دارید، اسکرام بهترین روش است.

در این روش، کار به چند بازه زمانی تقسیم میشود. بازه زمانی دو هفته ای و بازه زمانی روزانه که در بازه زمانی روزانه، تیم موظف است تا گزارشی از روند پیشروی و پیشرفت پروژه ارائه دهد و این بازه زمانی، تا موقع رسیدن به سرانجام نهایی پروژه ادامه دارد.

بعد از اتمام هر بازه زمانی و بدون حضور ذی نفعان پروژه، کار تیم مورد ارزیابی قرار می گیرد تا اطمینان حاصل شود که مسیر درستی در انجام پروژه، پیش گرفته شده است.

3- روش های مدیریت پروژه کانبان(Kanban)

این روش هم مانند دو روش ذکر شده در بالا، به تحویل سر موعد و سریع پروژه با کمک و همکاری تیمی تاکید دارد.

با این که هیچ قواعد مشخصی برای روش کانبان وجود ندارد و انعطاف پذیری بالاتری دارد، اما اساس این کار بر اساس سه اصل do, done, To doing  است؛ یعنی کارهایی که باید انجام شوند، کارهایی که در حال انجام است و  کارهایی که انجام آن به پایان رسیده و پروژه اتمام یافته است.

از این روش هم مانند دو روش ذکر شده، برای انجام پروژه هایی استفاده می شود که نیاز به  تعداد افراد کم تر  باشد و همچنین رویکرد پروژه، روندی انعطاف پذیر داشته باشد.

4- روش واتر فال(Waterfall)

روش های مدیریت پروژه

روش واتر فال و یا آبشاری نیز یکی از روش های انجام پروژه البته به سبک قدیمی و سنتی است و  نوع روش آن، مانند جریان پی در پی آبشار است که از بالا به سمت پایین جریان پیدا میکند. در این روش، هر مرحله پیش نیازی برای رسیدن به مرحله بعد است و در صورت به پایان نرساندن مرحله پیشین نمی توان به مرحله بعدی رفت.

یک روش کاملا انعطاف ناپذیر است است که در آن نمی توان به عقب برگشت و تغییراتی را در مراحل قبلی انجام پروژه اعمال کرد.

استفاده از این روش، برای انجام پروژه هایی مناسب تر است که نیازمند انجام مراحل به طور دقیق و در زمان بندی مشخص شده هستند و احتمال اعمال تغییرات در آن کم است.

5- روش های مدیریت پروژه Lean

روش مدیریت پروژه Lean و یا همان روش مدیریت پروژه ناب، بر ارزش دادن بیشتر به مشتری با استفاده از حداقل منابع و اتلاف زمان کم تر تاکید دارد.

این روش مدیریت پروژه، برای هر کسب و کار و پروژه ای که علاقه مند به افزایش بهره وری در پروژه های کاری و مدیریت زمان و منابع بهتر است می تواند مفیدو کاربردی باشد.

6- روش مدیریتی Six Sigma

روش های مدیریت پروژه

این روش مدیریت پروژه به شما کمک خواهد کرد تا تعداد خطاهای موجود در پروژه خود را کاهش دهید و با شناسایی و حذف موارد غیر کاربردی و غیر ضروری، روند انجام پروژه خود را در کوتاه ترین زمان و با بالاترین کیفیت پیش ببرید.

از این روش بیشتر در پروژه های مدیریت کیفیت و سایر پروژه های آماری که سروکار بیشتری با عدد و رقم دارند، استفاده می شود.

7- روش PMI/PMBOK

PMI ، بیشتر از آن که بتوان آن را در دسته روش های مدیریت پروژه قرار داد، یک راهنما است که مجموعه ای از استانداردها و ضوابط را برای انجام بهتر پروژه مشخص کرده است.

PMBOK نیز مجموعه ای از دستورالعمل های مربوط به دانش مدیریت پروژه را شامل میشود و این دو راهنما و دستورالعمل به شما کمک خواهد کرد تا انواع روش های انجام پروژه ای را که می خواهید به کار بگیرید، با استفاده از مجموعه استانداردهای مشخص شده بسنجید و سپس روش مد نظر خود برای مدیریت پروژه را به کار بگیرید.

نتیجه گیری

مدیریت پروژه، یکی از مهم ترین بخش های هر پروژه و یا کسب و کار است و  وجود فردی به عنوان مدیر پروژه، برای پیشبرد  اهداف هر سازمان و یا پروژه می تواند بسیار مهم و ضروری باشد.

در این مقاله با انواع روش های مدیریت پروژه آشنا شدید؛ شما می توانید به تناسب نوع پروژه ای که در دست دارید، از یکی یا چند روش برای پیشبرد بهتر پروژه های خود استفاده کنید.

همچنین علاوه بر استفاده از این روش ها برای به نتیجه رسیدن پروژه، به شما پیشنهاد می کنم که در حین انجام پروژه کاری تان و به تناسب نوع پروژه خود، از دو نرم افزار مدیریت پروژه و یا نرم افزار مدیریت پروژه ساختمانی استفاده کنید تا روند پیشرفت و موفقیت پروژه خود را با استفاده از داده های آماری دقیق و نرم افزاری بهتر پیش ببرید.

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

پیام بگذارید